Indeklima skal analyseres af hjemmeboks

By July 1, 2016Uncategorized

ENERGI | 20.06.16 | 09:35 – Katja Ottosson, Energiforum Danmark

Er det indre eller ydre påvirkninger i en bygning, der afgør kvaliteten af indeklimaet? Det skal en ny klimamåleenhed til kontorer og private hjem hjælpe med at afgøre.

2016 IC-Meter - Real life Sustainable Building - part

Et nyt måleapparat skal fortælle brugeren om de påvirkninger, der spiller ind på klimaet i en bygning. Resultaterne kan herefter aflæses på nettet, hvor informationer om husets indeklima og energi deles til den private bruger.

Dette er hovedtanken bag måleenheden IC-Meter, der blev udvalgt som et af dette års 10 Sustainable Build Innovation Challenge-vindere i sidste måned.

CEO i IC-Meter, Göran Wilke, der også er tidligere direktør i Elsparefonden, fortæller til magasinet Byggeri+Arkitektur, at det er et problem, at virkeligheden ikke altid matcher det energiforbrug, som kunden er blevet stillet i udsigt, når et hjem energirenoveres.

– Det er på høje tid, at byggebranchen er sit ansvar bevidst og forstår, at kunderne faktisk forventer at få det, som de har bestilt, siger han.

Boksen måler temperatur, fugt og som noget nyt også CO2. Herefter sammenlignes indeklimaet i bygningen med det lokale vejr udenfor, hvorefter der måles faktorer som bygningstæthed, hyppighed af udluftning, produktion af vanddamp og hvorvidt der er personer til stede.

 Bygningens eller brugerens påvirkning

Det lille måleapparat har til formål at vise resultatet af samspillet mellem bygningens klimaskærm og brugeradfærd.

Problemet med en energimåler er, ifølge IC-Meters egen beskrivelse, at den ikke fortæller, hvad der skyldes bygningen og hvad der skyldes brugsmønstre.

– Med avancerede algoritmer kan vi for eksempel påvise, hvorfor energiforbruget bliver for højt. Er det fordi, bygningen er dårligt isoleret, er det fordi, folk går meget i bad eller har det rigtig varmt. Vi adskiller disse faktorer fra hinanden med mulighed for at placere ansvar og betaling de rigtige steder, fortæller Göran Wilke blandt andet til Byggeri+Arkitektur.

Sustainable Build-konkurrencen udvælger i alt 10 vindere ud af 57 danske og internationale innovationer. Initiativet er et samarbejde mellem Industriens Fond og Dansk Arkitektur Center og har til formål at fremme vækst ved at styrke den danske byggebranches bæredygtige byggeri og innovative løsninger.